Óvná az éghajlatot? Egyen marhahúst!

Tartok tőle, az alábbi tanulmány[1] híre nem fogja bejárni sem a hazai, sem a világmédiát, talán éppen azért, mert eredményei szerint egy népszerű klímamítosz megdőlni látszik. Naponta hallhatjuk:

  1. ne együnk marhahúst,
  2. hetente egy napon ne együnk húst,
  3. soha ne együnk húst,
  4. ha mégis ragaszkodunk hozzá, együnk szabadalmaztatott technológiával készült műhúsokat a jogtulajdonos nagyobb boldogsága érdekében is, mert a szarvasmarhák metán kibocsátása miatt (is) melegszik a Föld.

Ezt mondja erről a legfrissebb tudomány: „A Michigan State University tanulmánya évente 1,5 tonna szénmegkötést (1,5 tC/ha/év) talált megfelelő legeltetési módszerek esetén, és életciklus-elemzésben kimutatja, hogy ez több mint kompenzálja a tehén enterális metánkibocsátását.”[2] A tanulság számunkra talán az lehet, ne dőljünk be jól hangzó mémeknek, de nagyon is használjuk a józan eszünket, ha a táplálkozásunkról és az egészségünkről van szó! Szerencsére itt vannak nekünk a hazai tájainkon békésen legelésző mindenféle szarvamarhák, „akik” – mint most kiderült – nemcsak a természetes termőtalajt és ugyanakkor az egészségünket óvják tápláló húsukkal, hanem segítenek megtartani a légkör széndioxid-egyensúlyát is.   Források: [1] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308521X17310338?via%3Dihub Hozzáférés: 2019. 10. 02.
[2] twitter.com, @Edival