3 fontos előny, ha így pótolod a C-vitamint

Felfigyeltél rá, hogy az újévi elnöki beszéd egyik első mondata ez volt?

Sok családban szinte folyamatos a betegeskedés, mintha az immunrendszerünk is legyengült volna.

Körülötted is mindenki köhög, tüsszög, az orrát fújja? Ezek szerint az övék legyengült. 🤔

Ha szeretnéd a náthát és a most körülöttünk keringő “egyebeket” elkerülni, segítsd immunrendszered működését C-vitaminal, ismerd meg a legjobb természetes forrásokat, olvass tovább!

Jó hírek (is): néhány mondatban a C-vitaminról

Erről a vitaminról azt tartjuk, hogy legjobb forrásai a citrusfélék, mert hiszen anno a skorbut és a tengerészek, akikkel, tudjuk, néha baj van, 🤪is azokat fogyasztották. Fontos tudni, hogy egykori tengerészekről, és egykori citrusokról tanultunk, nem a mostaniakról. Utóbbiak már nagyüzemi termesztésűek, tápanyag és vitamin tartalmuk – sajnos – csekély.

Azt kevesen tudják viszont, hogy a C-vitamin ugyanazon az „átjárón” keresztül jut a sejtekbe, mint a glükóz, a vérünkben keringő cukor.

Ebből következik, hogy aki általában sok szénhidrátot fogyaszt – a szervezetben a szénhidrát vércukorrá, glükózzá bomlik le – annak az „átjáróiban” nagy a tülekedés, sok a cukor a bejutni akaró „tömegben”, ezért a C-vitaminnak kicsi az esélye, hogy végül a sejt belsejébe kerüljön, ahol pedig szükség volna rá. Az ilyen embernek sok, kívülről bevitt C-vitaminra van szüksége.

Ha azonban valaki nem szénhidrátokra alapozza az étrendjét, és emiatt átlagosan alacsonyabb a vércukorszintje, az ő esetében kisebb a „versengés” az átjáró használatáért, így az ilyen embernek akár töredék mennyiségű, kívülről bevitt C-vitamin is bőségesen elegendő lehet. 👍

Egyes kutatások szerint a skorbut elkerüléséhez napi 10 mg C-vitamin bevitel már elég.

Hasznos tények

Honnan lehet beszerezni a szükséges mennyiséget anélkül, hogy közben a vércukorszintünk megemelkedne?

Íme néhány nagyszerű, tápláló, egészséges C-vitamin forrás:

  • Sertésmáj: 25,3 mg (egy 100 grammos, tehát 10 dekás adagban)
  • Csirkemáj: 17,9 mg
  • Lazac ikra: 16 mg
  • Osztriga: 3,7 mg
  • Tengeri rák: 3,5 mg
  • Fésűkagyló: 3,1 mg
  • Legeltetett marha húsa: 2,55 mg
  • Nagyüzemi tartású marha húsa: 1,6 mg
  • Marhamáj: 1,3 mg

A 3 előny, ha így teszel

Figyelembe véve, hogy a legtöbben C-vitaminban és más tápanyagokban rendkívül gazdag belsőségeket, így pl. sertés- vagy csirkemájat, szinte alig fogyasztanak, Te, aki végigolvastad ezt a cikket, három szempontból is előnyös helyzetben leszel:

  1. Több jut neked, aki tudod, hogy ilyesmit érdemes fogyasztani! 😲
  2. Kedvező áron hozzá tudsz jutni. 👍
  3. Ezek jól fűszerezhető, zamatos, tápláló ételek (egy kis sült szalonna jól jön mellé a „kiegyenúlyozáshoz”), így ritkábban leszel éhes. 👌

Egészségedre!